Power BI: een ontdekking!

Wie denkt dat Business Intelligence alleen is weggelegd voor whizzkids en corporates heeft het mis. Microsoft heeft een nieuwe game changer in het leven geroepen: Power BI. Met Power BI als krachtige Business Intelligence tool kijk je niet meer naar cijfers van het verleden maar geef je echte inzichten aan de toekomst van je organisatie. Power BI gaat de dagelijkse werkzaamheden voor jou als financial aanzienlijk veranderen, net zoals Excel dat deed in 1985.

 

Dit is Power BI: uitgelegd in 4 thema’s

Power BI is een allesomvattende Business Intelligence tool. Hoewel de mogelijkheden eindeloos zijn leggen we je de 4 belangrijkste thema’s uit, zodat je een helder beeld krijgt van wat de tool precies is, en kan.

 

 

  1. Echt self-service

Power BI is een self service Business Intelligence tool. Dat betekent dat iedere gebruiker er direct (en uiteindelijk met de juiste training) zelf mee aan de slag kan. Dat komt doordat elke financial bekend is met de vertrouwde Microsoft omgeving en Excel functionaliteiten. Je hebt ook geen IT specialist of BI professional nodig om deze tool te implementeren binnen de organisatie. Je download Power BI en kan direct zelf aan de slag. Dit maakt Power BI een intuïtieve en gebruiksvriendelijke tool voor zowel financials, als management.

 

  1. Automatisch alle data ontsluiten

Nooit meer elke maand alle data downloaden uit al je software pakketten. Met Power BI ontsluit je zowel financiële als operationele data automatisch vanuit allerlei verschillende bronnen. Dat kunnen lokale databases zijn zoals SQL-databases, maar ook cloud (online service) systemen zoals Dynamics 365 of Salesforce. Power BI heeft al koppelingen met honderden verschillende databronnen en Microsoft breidt deze lijst elke maand uit. Nadat de brondata eenmalig zijn gekoppeld verversen ze automatisch en kijk je dus telkens naar de meest recente data.

 

  1. Van ruwe data tot krachtige visuele rapportages

Power BI verwerkt ruwe data tot logische en leesbare data. Zo kun je met berekeningen extra data toevoegen, zelf je data aanpassen, leesbaar maken en kun je relaties leggen tussen verschillende databronnen. Zodra je dataset compleet is bouw je krachtige visuele dashboards en rapportages. Je kan gelijk aan de slag met beschikbare dashboards (solution templates) of je maakt zelf dashboards met de uitgebreide bibliotheek aan te gebruiken visuals (grafieken, tabellen, diagrammen, meters, etc). Presenteer de data die voor jouw organisatie van belang is en pas deze geheel naar wens aan. Bekijk bijvoorbeeld in één oogopslag de omzet van verschillende afdelingen, de marge per product of de urenregistratie van je personeel.

 

  1. Volledig in control over de informatiestroom: automatisch delen, beheer geborgd

In de meeste organisaties wordt stuurinformatie nog steeds gedeeld per mail, in Excel, Word, PowerPoint of PDF. Op deze manier is er eigenlijk geen enkel beheer over wie welke informatie te zien krijgt. Power BI dashboards deel je met personen en met groepen binnen de organisatie. Door groepen slim in te richten (in bijvoorbeeld afdelingen of teams), en hier een set van dashboards aan te koppelen, beschikt de hele groep altijd over dezelfde (stuur-)informatie. Die dashboards bekijk je op ieder device: op desktop, smartphone of tablet. Iedereen krijgt de informatie te zien die voor hem of haar van belang is. Wil je toch presenteren op papier? Geen probleem. Met 1 druk op de knop exporteer je dashboards naar prachtige Powerpoint presentaties; klik in de Powerpoint op één van de grafieken en het juiste dashboard opent zich automatisch. Jij bent en blijft helemaal in control over de informatiestroom.

Bron: https://www.greyt.nl/blog/waarom-microsoft-power-bi/